Adet Bittikten Sonra Kan Gelmesi' nin Nedenleri?
23 Temmuz 2024

Adet Bittikten Sonra Kan Gelmesi' nin Nedenleri?

Adet Bittikten Sonra Kan Gelmesi

Her kadının zaman zaman adet döngüsünde sapmalar, gecikmeler veya ara kanamalar olabilir. Günlük hayatın stres, sıkıntı, ani kilo değişiklikleri, spor ve üzüntü gibi faktörleri adet düzenini bozabilir ve bu mekanizmada değişikliklere neden olabilir. Adet düzenindeki değişikliklerin hiçbiri normal değildir ve araştırılması gerekir. Çünkü kadın üreme sistemindeki hemen hemen tüm patolojilerin en belirgin belirtisi adet düzensizliğidir. Her adet düzensizliği anormal olmakla birlikte her zaman bir patoloji, kist veya kanser belirtisi anlamına gelmez.

Altta yatan anatomik bir patoloji olmadığı halde normal adet düzeninde oluşan anormal kanamalara disfonksiyonel uterin kanama adı verilir. Önemli olan, kanama dengesizliğini açıklayacak organik bir lezyonun olmamasıdır. İlk kez 1927 yılında tanımlanan bu tabloya methropathia hemorrhagica veya metropatik uterus adı verilmiştir. Günümüzde disfonksiyonel uterin kanamalar başlığı altında incelenmektedir.

Klinik

Disfonksiyonel kanamalar, adet kanamasının ritminin, miktarının veya ikisinin de bozulması ile belirgindir. Çoğunlukla beyin-hipofiz-yumurtalık arasındaki hormonal düzenin bozulmasından kaynaklanır. Beyinden salgılanan gonadotropin adı verilen hormonların salgılanma bozuklukları veya uyumsuzlukları altta yatan ana sebeplerdendir. Bu durum, yumurtlama bozukluklarına yol açarak östrojen ve progesteron dengesinin bozulmasına neden olur. Sonuçta disfonksiyonel uterin kanamalar, endometrial hiperplazi ve over kistleri gibi hastalıklara neden olabilir.

Klinik olarak kanamanın paternine göre adlandırılırlar. Bu adlandırmalar şunlardır:

  • Amenore: 3 veya daha fazla adet dönemi için gerekli zamanda hiç adet görmemek.
  • Oligomenore: 35 günden daha aralıklı oluşan kanamalar.
  • Polimenore: 21 günden daha sık meydana gelen kanamalar.
  • Hipomenore: Adet kanamasının oranının az olması.
  • Menoraji: Adet kanamasının süresinin uzaması.
  • Metroraji: Ara kanamaların oluşması.
  • Menometroraji: Düzensiz aralıklarla fazla miktarda kanama olması.
  • Ovülasyon Kanaması: Siklus ortasında meydana gelen hafif kanama.
  • Spotting: Lekelenme.

Disfonksiyonel uterin kanama, jinekolojik şikayetlerin yaklaşık %10'unu oluşturur. En çok ergenlik başlangıcında ve menopoza yakın zamanlarda görülür. Dengesiz kanamalar, yumurtlamanın oluştuğu veya oluşmadığı olarak kabaca ikiye ayrılır. Disfonksiyonel uterin kanamaların yaklaşık %90'ı anovülatuardır, yani herhangi bir sebepten dolayı o adet siklusunda yumurtlama olmamıştır.

Ovülatuar Kanamalar

Ovülatuar kanamalar, genelde üreme dönemindeki kadınlarda görülür. Göreceli olarak FSH azalması nedeniyle yumurta oluşumu gecikir ve çatlama geç meydana gelir. Bunun sonucunda kişi oligomenore yaşar. Eğer yumurta hücresinin FSH'a duyarlılığı artmışsa, bu kez yumurta hücresi zamanından önce büyür ve çatlar, sonuçta polimenore olarak ortaya çıkar. Adet ortasında meydana gelen kanama da bu sınıfta değerlendirilir.

Anovülatuar Kanamalar

Anovülatuar kanamalar, olgunlaşan yumurta hücresinin çatlamaması sonucunda östrojen hormonu salgılanmaya devam eder. Bu durum, rahim iç zarı olan endometriumu kalınlaştırmaya devam eder. Yumurtlama meydana gelmediği için progesteron dolaşıma yeterli miktarda salınamaz ve kalınlaşmaya başlayan endometrium bir süre sonra kırılır ve kanamaya sebep olur. Anovülatuar sikluslar, ilk adet kanamasından ergenliğe geçiş döneminde, polikistik over hastalığında, menopoz öncesi dönemde, emzirme dönemlerinde ve obez hastalarda sık rastlanan bir durumdur.

Hormonal Etkiler

Endometrium her an yenilenen ve her ay farklılık gösteren bir dokudur. Bu doku östrojen ve progesteron adlı hormonlara karşı çok hassastır. Endometriumu etkileyecek organik bir patoloji meydana gelmeden östrojen ve progesteronun dengesiz ve farklı seviyelerdeki etkileri, dengesiz kanamalara yani disfonksiyonel uterin kanamaya sebep olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

aylin

27 Mayıs 2024 Pazartesi

13 yasindayim kanama bitti sabah tekrar basladi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aylin,

Öncelikle yaşadığın durumu detaylıca gözlemlemen önemli. Bazen adet dönemindeki düzensizlikler veya başka sağlık durumları bu tür kanamalara sebep olabilir. Eğer bu durum seni rahatsız ediyorsa ya da endişelendiriyorsa, bir sağlık profesyoneline danışmanı öneririm. Doktorun, sana en doğru bilgiyi ve gerekli yönlendirmeleri sağlayacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Zevkan

Merhabalar Aylin Hanım, adet kanamaları genellikle 12-13 yaşlarında başlamaktadır ve 3-4 yıl içerisinde düzene girmektedir. Yaşınız itibari ile tahminimce adet olmaya yeni başladınız. Bir kaç yıl düzensiz bir adet döneminiz olacak ve sonradan bir düzene oturacaktır. Yinede siz adet olduğunuz dönemleri takip ederek beraberinde bir anormallik olup olmadığını kontrol ediniz.

3. Cevap
cevap

Tüner

Aylin Hanım, içerisinde bulunduğunuz yaş grubunda adet kanamaları çok düzensiz bir hal içerisinde olabilir. Bu yaşlardaki düzensizlik birkaç yıl içinde tamamen ortadan kalkarak daha düzenli bir hale gelecektir. Eğer herhangi bir anormal ağrınız ya da mide bulantısı vs. gibi belirtiler yok ise herhangi bir sorun olmayacaktır.

soru

Fatma

14 Mayıs 2024 Salı

Adettim biteli 8 gün oldu ve bugun tekrardan kanamam oldu sebep nedir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatma,

Adet döngüsünde bazen düzensizlikler olabiliyor. Stresten hormonel değişikliklere, beslenme alışkanlıklarından ilaç kullanımına kadar birçok faktör bu duruma neden olabilir. Ancak, tekrar eden ve beklenmedik kanamalarda bir jinekoloğa danışman en doğru adım olur. Sağlık açısından herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için profesyonel bir görüş almak her zaman önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Mehmethan

Oluşan stres, sıkıntı, ani bir şekilde kilo farklılıkları, spor, üzüntüler gibi oldukça fazla görünen durumlar adet düzenini bozabilir. Ciddi bir durumunuzun olup olmadığını anlamak için doktorunuza başvurmanız yerinde olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Kanaması Kaç Gündür

Adet Kanaması Kaç Gündür

Haber Bülteni

Güncel

Adet Olamama Nedenleri

Adet Olamama Nedenleri

Güncel

Adet Gören Hayvanlar Türleri ve Özellikleri

Adet Gören Hayvanlar Türleri ve Özellikleri

Güncel

Adet Gecikmesi Kist Kistlerinin Nedenleri

Adet Gecikmesi Kist Kistlerinin Nedenleri

Aspirin Adet Söktürür mü?

Aspirin Adet Söktürür mü?

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Nedir?

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Nedir?

Adet Neden Gecikir Sebepleri ve Tedavisi

Adet Neden Gecikir Sebepleri ve Tedavisi

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Döneminde Kilo Verilir mi?

Adet Döneminde Kilo Verilir mi?

Adet Günü Dikkat Edilecek Hususlar

Adet Günü Dikkat Edilecek Hususlar

Kürtajdan Sonra Adet Dönemi

Kürtajdan Sonra Adet Dönemi

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Söktürücü Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adet Söktürücü Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adet Döneminde Baş Ağrısı Nedenleri?

Adet Döneminde Baş Ağrısı Nedenleri?

Adet Kanı Nedir?

Adet Kanı Nedir?

Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?