Adet Gecikmesi Neden Olur?
23 Temmuz 2024

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur

Kadınlar ergenlik döneminden sonra belli aralıklarla adet olmaya başlarlar. İlk dönemlerde adet kanamaları düzensiz olabilir, ancak ilerleyen yaşlarda düzenli hale gelir. Adet kanaması, kadınların yumurtalıklarıyla ilgilidir ve kadınların üreme sağlığını gösterir. Yumurtalıkların çalışması sonucu aylık adet döngüsü başlar ve bu döngü düzenli olarak devam eder. Ancak, bazı dönemlerde çeşitli nedenlerden dolayı adet gecikmesi yaşanabilir. Adet gecikmesi eğer iki aydan fazla sürüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır; bu durum beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Hamilelik dışında çeşitli durumlar adet gecikmesine neden olabilir. Adet gecikmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Stres ve Gerginlik

Stres ve gerginlik, kişinin vücudundaki birçok hastalığı tetikleyebilir. Günlük yaşamda sürekli stres ve gerginlik içinde olan biri, bu durumun vücuttaki hormon dengelerini etkilediğini fark edebilir. Aşırı stres ve gerginlik, GnRH adı verilen bir hormonun seviyesini azaltır. Bu hormonun azalması, cinsiyet hormonlarının salgılanmasını engeller ve bu durum kadınların adet düzenini olumsuz etkileyerek adet gecikmesine neden olabilir. Vücut, aşırı stres ve gerginlik altında hamilelik için uygun bir süreç olmadığını fark eder ve yumurtlamayı sağlayan hormonları azaltır. Yumurtlama olmadığında, adet dönemi de gecikir.

Hastalık

Yakın bir zamanda yaşanan hastalıklar da adet gecikmesine neden olabilir. Hastalığın şiddeti önemli olmaksızın, hastalık sürecinde yaşanan tıbbi ve fiziksel stres adet gecikmelerine yol açabilir. Özellikle yumurtlama dönemine veya bu döneme yakın bir zamanda geçirilen herhangi bir rahatsızlık, adet gecikmesine neden olabilir. Ancak, hastalık süreci geçtikten sonra adet döngüsü genellikle tekrar düzene girer.

Yaşanan Kilo Değişimleri

Ani kilo değişimleri adet gecikmesine neden olabilir. Ani kilo alımı veya ani kilo kaybı, özellikle anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozuklukları, adet gecikmesine yol açabilir. Vücut, belli bir sisteme ve kiloya alışkın olduğu için ani değişimlere ayak uyduramaz ve bu durum adet gecikmesine neden olur. Aniden zayıflayan kişilerde vücut yeteri kadar yağ üretemez ve yağ dengesi bozulur, bu da adet gecikmesine neden olur. Aşırı kilo veren kişiler biraz kilo aldıklarında adet döngüsü tekrar düzene girebilir.

Kullanılan İlaçlar

Kişiler günlük yaşamda çeşitli ilaçlar kullanabilirler. Bu ilaçların yan etkileri de adet gecikmesine neden olabilir. Kullanılan ilaçların yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli tedbirleri almak önemlidir. Ayrıca doğum kontrol ilaçları da adet gecikmesine neden olabilir. Doğum kontrol hapları bazen adeti geciktirebilir, bazen de adet kanamasının hiç olmamasına neden olabilir. Doğum kontrol haplarının kullanımı bırakıldığında, adet döngüsü genellikle tekrar düzene girer.

Uzun Süre Yapılan Egzersiz

Çok yoğun yapılan egzersizler de adet gecikmesine neden olabilir. Bu durum özellikle profesyonel sporcularda sıkça görülür.

Seyahat

Vücut, günlük yaşamda alışık olduğu hava koşulları ve günlük rutinlere adapte olur. Bu alışkanlıkların dışında bir duruma maruz kalmak adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle vücudun alışık olduğu gece-gündüz saat süreleri ve saat dilimlerinde yaşanan değişiklikler, hormon seviyelerini etkileyebilir ve adet gecikmesine neden olabilir.

Menopoza Geçiş ve Menopoz Dönemi

Menopoza geçiş döneminde adet gecikmeleri başlayabilir ve ilerleyen dönemlerde adet tamamen kesilebilir. Menopoza geçiş, kadınların üretken dönemden üretken olmayan döneme geçiş evresidir. Bu dönemde yumurtlama sıklıkları ve adet düzeni değişir. Adet dönemi daha uzun veya daha kısa olabilir ve adet günleri arasında farklılıklar yaşanabilir. Bu dönemde yumurtlama yavaşlamaya başlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet Söktürücü Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adet Söktürücü Bitkiler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Adet Öncesi Akıntı Nedenleri?

Adet Öncesi Akıntı Nedenleri?

Güncel

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur?