Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?
21 Temmuz 2024

Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?

Adet Dönemi Kaç Gün Sürer

Adet kanamalarının iki ile yedi gün arasında düzenli olarak gerçekleşmesi, normal olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının sadece bir gün sürmesi, az olarak nitelendirilir ve bu normal değildir. Bu durumda, neden bir gün sürdüğünün detaylı bir şekilde araştırılması gerekir.

Adet Miktarı

Adet miktarının ne kadar olduğu kişiden kişiye değişiklik gösterir ve bunun tespiti zordur. Adet günlerinde bir gün içinde beşten fazla pedin kullanılması fazla kabul edilir. Gün içinde bir ya da iki pedin kullanılması normal kabul edilir. Bu konuda asıl önemli nokta, adet kanamasının kaç gün devam ettiğidir.

Adet Döngüsü

Normal denilebilecek adet kanamasının 21-35 gün arasında gerçekleşmesi gerekir. Her kadın mutlaka 28-30 gün arasında adet görecek diye bir şart yoktur. Bu sebepten dolayı, 21-35 gün arasında adet görmeleri normal olarak sayılır. Adet miktarına gelecek olursak, bunun ölçümü ve normal olup olmadığının değerlendirilmesi biraz zordur çünkü her kadının ped değiştirme sıklığı değişiktir. Kimi kadınlar peddeki kandan rahatsız olduğundan dolayı, kanama az da olsa sıkça ped değiştirirken, kimileri idareli olmak amacıyla kanama çok da olsa ped değiştirme sıklığını azaltır. Günde dört ya da beş defadan fazla olmamak şartıyla temiz ped kullanmaya özen gösterilmelidir.

İlk Adet Kanaması

İlk adet kanaması 9-16 yaşlar arasında görülür. 9 yaşından önce ve 16 yaşından sonra ilk adet görmenin ne demek olduğunu açıklayalım; kişilerde 9 yaşından önce adet görme durumunda beyinde tümör olması, bölgesel kanser oluşumu, böbrek üstü bezi salgılarında rahatsızlıklar olabilir ya da daha farklı sebeplerden olabilir veya sebebi hiç bilinmeyebilir. Tedavisinde ise eğer tümör saptanmış ise tümör alınır, yok ise adet kanamalarının kesilmesi için ilaç tedavisine başlanır. Eğer kişi 16 yaşına gelmesine rağmen hala adet görmedi ise kemik yaşı incelenir. Bu durumda kişinin kemik yaşı 11'in altında olabilir. Eğer kemik yaşı 11 üzerinde ise kromozomlarda anormallikler, genetik bozukluklar gibi sebepler olabilir. Tedavisinde adet kanamasının sağlanması için belli bazı hormon ilaçları verilebilir. Ancak öncesinde kesinlikle detaylı hormon tetkiki ve genetik inceleme gerekir.

Adet Düzensizlikleri

Adetin başlamasında ilk yıllarda adet görme düzensiz olabilir. Yani normal şartlarda 25-30 günde bir olması gereken adet döngüsü görülmeyebilir. Bazı kişiler ilk yıllarda yılda 3-4 kez adet görebilir. İlk günlerde çok olan kanama miktarı giderek azalır. Adet döneminin ilk başladığı dönemler içinde adet düzensizliklerinin yaşanması, tamamen normal sayılır. İlk adet kanamasından sonra, 2-3 yıl içinde herhangi bir müdahalenin yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Çünkü adet kanamaları ilerleyen zamanlarda kendi kendine düzene girer. Bu sebepten dolayı, ilk adet görmeye başlayan kızlarda adet düzensizliğinin nedeni ile panik yapmaya gerek yoktur. Ancak yoğun kanama olması halinde, kanamanın neden şiddetli gerçekleştiği, detaylı bir şekilde araştırılarak, ortaya çıkan nedene yönelik tedaviye başlanması gerekir.

Ek Bilgiler

Adet döngüsünü etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında:

  • Stres ve duygusal durum
  • Beslenme düzeni ve kilo değişiklikleri
  • Hormonal dengesizlikler
  • Fiziksel aktivite düzeyi
  • Sağlık durumları ve ilaç kullanımı
Yer almaktadır. Bu faktörlerin adet döngüsünü nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibi olmak, döngüde meydana gelen değişikliklerin anlaşılmasını kolaylaştırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Öncesi Akıntı Nedenleri?

Adet Öncesi Akıntı Nedenleri?

Haber Bülteni

Güncel

Adet Gecikmesi Kist Kistlerinin Nedenleri

Adet Gecikmesi Kist Kistlerinin Nedenleri

Güncel

Doğum Sonrası Adet Dönemi

Doğum Sonrası Adet Dönemi

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Döneminde Kilo Oranı

Adet Döneminde Kilo Oranı

Adet Döneminde Mide Bulantısı ve Tedavisi

Adet Döneminde Mide Bulantısı ve Tedavisi

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Nedenleri ve Tedavisi

Adet Gecikmesi Nedenleri ve Tedavisi

Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir?

Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir?