Adet Düzensizliği Nedenleri ve Sonuçları
22 Temmuz 2024

Adet Düzensizliği Nedenleri ve Sonuçları

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği, adet kanamasının normal periyodunun dışında olması yani regl dönemlerinin beklenenden önce ya da sonra gelmesi durumudur. Adet kanamalarının beklenenden önce olması polimenore, beklenen tarihten sonra olması ise oligomenore olarak tanımlanmaktadır.

Adet arası kanamalar ise "metroraji" (ara kanama) olarak bilinmektedir.

Regl Dönemlerinin Pıhtılı Olması

Adet kanamalarının normalde fazla miktarda olması "hipermenore" olarak tanımlanır. Regl dönemlerinin pıhtılı biçimde olması da normalden fazla miktarda meydana geldiğini yani hipermenore durumunu gösterir. Normalde adet kanı arasında pıhtı hücreleri bulunmadığından, adet kanı pıhtılaşmaz.

Regl Dönemlerinin Bunaltıcı ve Sıkıntılı Olması

Adetlerin yoğun ve ağrılı geçmesine dismenore ismi verilir. Dismenorenin organik ya da organik olmayan birçok nedeni vardır.

Adetlerin Normalden Uzun Sürmesi

Normalde adet kanaması 2-8 gün arasında sürer ve kesilir. Reglin 8 günden uzun sürmesi "menoraji" olarak tanımlanır ve normal değildir.

Adet Kanaması ile Eş Anlamlı Kelimeler

Adet kanamaları, mens, regl, menses, siklus gibi terimlerle tıbbi alanda tanımlanırken, halk arasında ay durumu ve periyod gibi terimlerle de anılmaktadır.

Adet Kanaması Düzensizlikleri

  • Organik Kökenli Adet (Regl) Düzensizlikleri: Üreme organları ile ilgili çeşitli problemlerden kaynaklanır. Rahimde miyom, polip, tümör veya over kistleri gibi sorunlar bu tür adet düzensizliklerinin sebepleridir ve yaklaşık %25 oranında görülür.
  • Disfonksiyonel Uterin Kanamalar: Yapısal bir problem olmaksızın, sadece hormonal problemlere bağlı adet düzensizlikleridir ve yaklaşık %75 oranında görülür. Bir aritmik adet kanamasının sebebini hormonal bozukluğa bağlayabilmek için diğer organik sebeplerin ekarte edilmesi gerekir. Özellikle ergenlik dönemi öncesi veya menopoz sonrası vajinal kanamalar, kesinlikle araştırılması gereken önemli durumlardır.

Organik Kökenli Adet Düzensizliği Nedenleri

Düzensiz vajinal kanamanın hormonal olmayan nedenleri arasında; cinsel organlardaki travmalar, rahim veya rahim ağzı iltihapları, rahim miyomları, adenomyozis veya rahim iç zarının iyi huylu ya da kanser türü hastalıkları sayılabilir. Düzensiz vajinal kanaması olan kadınlarda yaş önemlidir. 40 yaş öncesi aritmik kanamalar genellikle hormonal nedenlere bağlı iken, 40 yaş sonrasında hormonal dışı sebeplerle olma ihtimali yüksektir. Rahim içi araç kullanımı, doğum kontrol hapları, deri altı korunma implantları veya aylık-üç aylık doğum kontrol iğneleri kullanımı da aritmik vajinal kanama yapabilir. Gebeliğin erken dönemi komplikasyonları da vajinal kanama şikayetine yol açabilir.

Adet Düzensizliği Jinekolojik Olarak Nasıl Değerlendirilir?

Öncelikle aritmik adet kanaması şikayeti, bir kadın hastalıkları uzmanı (jinekolog) tarafından değerlendirilmelidir. Muayene sırasında kanamaya sebep olabilecek etmenler tek tek gözden geçirilir. Vajina, rahim, yumurtalıklar değerlendirilir. Jinekolojik ultrason ile rahim ve yumurtalıklarda tümör varlığı araştırılır. Bu şekilde rahim iç zarının kalınlığı ölçülür. 40 yaş sonrasında kanamanın bariz bir nedeni saptanamamışsa, rahim iç zarından biyopsi yani parça alınarak patolojiye gönderilmesi gerekebilir. Bu şekilde rahim iç zarının yapısı mikroskobik olarak değerlendirilir, rahim kanserleri yönünden araştırılır.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Aşağıdaki listede adet düzensizliğine yol açan bazı durumlar ve sağlık koşulları yer almaktadır. Ancak bu listede bulunmayan bazı diğer rahatsızlıklar da adet düzensizliğine yol açabilir. Bu nedenle, sıkça adet düzensizliği yaşıyorsanız altında yatan nedenin kesin olarak belirlenebilmesi ve uygun tedavinin gerçekleştirilebilmesi için bir doktora görünmelisiniz. Adet düzensizliğinin bazı nedenleri şu şekildedir:

  • Stres: Aşırı kilo alma ya da zayıflama, yetersiz beslenme ve az kalorili diyet programları, egzersiz rutininde yapılan değişiklikler, gerginlik, sağlık sorunları, seyahat ve günlük hayatı etkileyen değişiklikler adet düzensizliğine yol açabilir.
  • Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapları, birçok östrojen ve progestin hormonlarının bir kombinasyonunu içerir. Bu haplar yumurtalıkların yumurta bırakmasına engel olarak hamileliği önler. Doğum kontrol hapı kullanmak veya bırakmak adet düzensizliğine neden olabilir. Adet düzeninin sağlanması, hap bırakıldıktan sonra 6 ayı bulabilir. Sadece progestin içeren doğum kontrol hapı kullananlar adet içinde kanama yaşayabilirler.
  • Uterin Polipler ya da Miyomlar: Rahim polipleri, rahmin iç tabakasında görülen küçük oluşumlardır. Miyomlar ise rahim duvarına yapışık halde yer alan tümörlerdir. Boyutları 0.5 mm'den 10-15 santime kadar olabilir. Miyomlar çoğunlukla iyi huyludur fakat bunaltıcı kanamalara ve ağrıya yol açabilirler. Miyom büyüklüğüne bağlı olarak mesane ve makata baskı yapabilir.

Adet Düzensizlikleri Tedavisi

Kanamanın nedeni üreme organlarından kaynaklanmakta ise yani hormon düzensizliği değilse, tedavi nedene yönelik olarak yapılır. Örneğin, rahimde büyük miyom veya kanser varsa hasta ameliyat edilmelidir. Böylece rahmin ameliyatla alınması sonucu olarak bireyin şikayeti de son bulacaktır (histerektomi operasyonu).

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doğum Sonrası Adet Dönemi

Doğum Sonrası Adet Dönemi

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet Kanaması Nasıl Olur?

Adet Kanaması Nasıl Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Nedir?

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Nedir?

Kadınlarda Adet Dönemi

Kadınlarda Adet Dönemi

Adet Düzensizliği Gebelik Dönemi

Adet Düzensizliği Gebelik Dönemi

Adet Olamama Nedenleri

Adet Olamama Nedenleri

Adet Kanaması Kaç Gündür

Adet Kanaması Kaç Gündür

Güncel

Adet Döneminde Mide Bulantısı ve Tedavisi

Adet Döneminde Mide Bulantısı ve Tedavisi

Güncel

Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?

Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?

Güncel

Adet Kesici İlaçlar ve Kullanımı

Adet Kesici İlaçlar ve Kullanımı