Adet Düzensizliği Gebelik Dönemi
20 Haziran 2024

Adet Düzensizliği Gebelik Dönemi

Adet Düzensizliği ve Gebelik Dönemi

Adet düzensizliği, gebe kalma sürecini etkileyebilecek bir durumdur ve bazı kadınlar arasında endişe kaynağı olabilir. Adet düzensizliği her zaman gebeliği doğrudan etkilemez, ancak bazı durumlarda gecikmeye veya engellemeye neden olabilir. Bu durum, adet düzensizliğinin altında yatan sebebe bağlı olarak değişir.

Örneğin, adet düzensizliğinin nedeni yumurtlamanın düzensiz olması veya polikistik over sendromu gibi bir durum ise, düzenli yumurtlama gerçekleşmediği için gebelik daha geç elde edilebilir. Eğer adet düzensizliğinin nedeni rahim içinde bulunan bir miyom ise, bu durum hamileliğe engel olabilir veya düşük riskini artırabilir. Guatr hormonlarında sorun veya prolaktin gibi hormonal problemler de gebe kalmayı etkileyebilir çünkü bu hormonlar hem adet düzenini hem de yumurtlamayı etkileyebilir.

Adet düzensizliği veya yumurtlama düzensizliği, gebe kaldıktan sonra gebeliğin gidişatını veya bebeği etkilemez. Ancak, gebelik oluşma sürecini geciktirebilir. Her adet düzensizliğinde gebe kalmanın engellenmesi veya gecikmesi beklenmez. Örneğin, rahim içinde yer alan bir polipe bağlı adet düzensizliği yaşayan bir kadında, aşırı adet kanaması olmasına rağmen gebe kalmanın etkilenmesi beklenmez. Adet düzensizliği ve gebe kalabilme süresi her zaman doğrudan bağlantılı değildir.

Adet Düzensizliği Olan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

Kadınlarda adet aralığının 21 günden az veya 35 günden fazla olması, adet düzensizliği olarak tanımlanır. Yumurtlama problemlerine neden olan hiperprolaktinemi, polikistik over sendromu, prematüre yumurtalık yetmezliği ve peri menopoz gibi hormonal sorunlar adet düzensizliğine yol açabilir.

Bununla birlikte, hamilelik, kilo kaybı, yeme bozuklukları, yoğun egzersiz, aşırı psikolojik stres ve sistemik sağlık sorunları da adet düzensizliğine neden olabilir. Peki, adet düzensizliği yaşayan kadınlar nasıl gebe kalabilir?

Normalde adet döngüsü her kadın için farklı olsa bile, genellikle kendi içinde tutarlıdır. Adet dönemi tarihi her kadında farklıdır ve zaman zaman bu dönemlerde farklılıklar olabilir. Bu da kişinin içinde bulunduğu ortama bağlı olarak değişebilir. Adet düzensizliklerinin belirtilerini birkaç başlık altında toplarsak:
  • 21 günden önce veya 35 günden sonra adet görmek
  • Arka arkaya 3 kez veya daha fazla adet görememek
  • Adet kanamasının olması gerekenden daha az veya daha fazla miktarda olması
  • 7 günden fazla sürmesi
  • Adet dışında kanama olayının gerçekleşmesi
  • İlişki sonrasında veya menopoz sonrasında kanama olması

Adet düzensizliğini belirlemek için yapmanız gereken birkaç adım vardır. İlk olarak, adet döngüsünü not almak gerekiyor. Adet tarihinizin ne zaman başlayıp ne zaman sona erdiğini not ederek işe başlayabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz ped ve tampon sayısını not edin. Adet dönemi sonrasında oluşabilecek kanamaları anında not alın.

Adet Düzensizliği Hamilelik Belirtisi Olabilir mi?

Evet, ilk bakışta adet düzensizliği hamilelik belirtisi gibi görünebilir. Bunu anlamanın en iyi yolu hemen bir hamilelik testi yapmaktır. Hamilelik testi için idrar veya kan testi yöntemlerini kullanabilirsiniz. En kesin sonuç kan testidir.

Adet Düzensizliğinin Nedenleri
  • Stres
  • Doğum kontrol hapları
  • Rahimde meydana gelen kistler
  • Rahimde meydana gelen rahatsızlıklar
  • Aşırı kilo almak veya vermek
  • Aşırı spor yapmak
  • Tiroit problemleri
  • Diyabet
  • Düşük veya dış gebelik
  • Kullanılan bazı ilaçlar

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Olamama Nedenleri

Adet Olamama Nedenleri

Adet Kanı Nedir?

Adet Kanı Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adet Azalması Nedenleri ve Sebepleri

Adet Azalması Nedenleri ve Sebepleri

Aspirin Adet Söktürür mü?

Aspirin Adet Söktürür mü?

Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet Döneminde Baş Ağrısı Nedenleri?

Adet Döneminde Baş Ağrısı Nedenleri?

Adet Gecikmesi Kist Kistlerinin Nedenleri

Adet Gecikmesi Kist Kistlerinin Nedenleri

Güncel

Adet Günü Dikkat Edilecek Hususlar

Adet Günü Dikkat Edilecek Hususlar

Güncel

Adet Döneminde Kilo Verilir mi?

Adet Döneminde Kilo Verilir mi?